Toegevoegd!

U vindt de producten terug in uw winkelwagen

View my cart (0)
Alles wat je moet weten over CE-markering - HalloVitaal

Alles wat je moet weten over CE-markering

, 3 min lezen

CE-markering is een belangrijke norm in de Europese Unie die ervoor zorgt dat producten voldoen aan de wettelijke vereisten voor veiligheid, gezondheid en milieu. De letters "CE" staan voor "Conformité Européenne" wat Frans is voor "Europese conformiteit". Door een CE-markering aan te brengen, verklaart de fabrikant dat het product voldoet aan de toepasselijke EU-richtlijnen en regelgeving. De markering is een voorwaarde voor het verhandelen van producten binnen de Europese Economische Ruimte (EER), die de 27 lidstaten van de EU plus IJsland, Liechtenstein en Noorwegen omvat.

Welke producten moeten CE-markering hebben?

Niet alle producten hoeven een CE-markering te hebben. De CE-markering is vereist voor specifieke productcategorieën die door de EU-wetgeving zijn aangewezen. Deze omvatten onder andere:

 • Elektrische apparaten
 • Machines
 • Speelgoed
 • Medische hulpmiddelen
 • Bouwproducten
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen
 • Drukapparatuur

Met name in de zorgsector zijn er veel producten die een CE-markering moeten hebben. Zorghulpmiddelen zoals rolstoelen, pacemakers, bloeddrukmeters en andere medische hulpmiddelen moeten voldoen aan de strenge eisen van de EU-richtlijnen om de veiligheid en betrouwbaarheid te waarborgen.

Wat is de rol van fabrikanten?

Fabrikanten spelen een cruciale rol in het CE-markering proces. Zij zijn verantwoordelijk voor het waarborgen dat hun producten voldoen aan de relevante EU-richtlijnen en normen. Dit betekent dat fabrikanten de nodige tests en beoordelingen moeten uitvoeren om aan te tonen dat hun producten veilig zijn en aan alle wettelijke vereisten voldoen. Het proces omvat verschillende stappen, waaronder:

 1. Identificeren van de toepasselijke richtlijnen en normen voor het product.
 2. Uitvoeren van een risicobeoordeling om mogelijke gevaren te identificeren.
 3. Implementeren van maatregelen om de geïdentificeerde risico's te minimaliseren.
 4. Documenteren van de naleving door middel van technische dossiers.
 5. Opstellen van een EU-conformiteitsverklaring.
 6. Aanbrengen van de CE-markering op het product.

Hoe krijgt een fabrikant een CE-markering voor zijn/haar producten?

Het verkrijgen van een CE-markering voor een product vereist een zorgvuldige en gedetailleerde benadering. Hier zijn de belangrijkste stappen die fabrikanten moeten volgen:

1. Bepaal de toepasselijke richtlijnen

Identificeer welke EU-richtlijnen en normen van toepassing zijn op het product. Dit kan variëren afhankelijk van het type product en de gebruikscontext.

2. Voer een conformiteitsbeoordeling uit

Dit kan interne tests omvatten, evenals externe beoordelingen door een aangemelde instantie (Notified Body) als het product hogere risicocategorieën omvat.

3. Stel een technisch dossier samen

Documenteer alle relevante informatie die aantoont dat het product voldoet aan de EU-richtlijnen, zoals testresultaten, risicobeoordelingen en ontwerpspecificaties.

4. Opstellen van de EU-conformiteitsverklaring

De fabrikant moet een verklaring opstellen waarin wordt bevestigd dat het product voldoet aan de toepasselijke richtlijnen.

5. Breng de CE-markering aan

Plaats de CE-markering op het product, samen met eventuele aanvullende informatie zoals het identificatienummer van de aangemelde instantie.

Waarom is CE-markering belangrijk?

De CE-markering biedt verschillende voordelen en waarborgen:

1. Veiligheid en betrouwbaarheid

Het belangrijkste doel van de CE-markering is ervoor te zorgen dat producten veilig zijn voor gebruik en voldoen aan hoge gezondheids-, milieu- en veiligheidsnormen.

2. Toegang tot de Europese markt

Producten met een CE-markering kunnen vrij worden verhandeld binnen de gehele Europese Economische Ruimte, wat marktoegang en concurrentie bevordert.

3. Verhoogt consumentenvertrouwen

Consumenten kunnen erop vertrouwen dat producten met een CE-markering zijn beoordeeld en goedgekeurd volgens strikte EU-standaarden.

4. Juridische naleving

Fabrikanten die de CE-markering correct toepassen, verkleinen het risico op juridische problemen en sancties die voortvloeien uit niet-naleving van de EU-regelgeving.

CE-markering is dus essentieel voor zowel fabrikanten als consumenten, omdat het bijdraagt aan een veilige en transparante markt binnen de EU. Door te voldoen aan de CE-vereisten, verzekeren fabrikanten dat hun producten betrouwbaar en veilig zijn, wat uiteindelijk bijdraagt aan het vertrouwen van de consument en een efficiënte marktwerking.

Tags


Andere berichten

 • Welke soorten rollator banden zijn er? - HalloVitaal

  , door Hallo Vitaal Welke soorten rollator banden zijn er?

  Lees meer 

 • Hoe onderhoud ik mijn rollator? - HalloVitaal

  , door Hallo Vitaal Hoe onderhoud ik mijn rollator?

  Lees meer 

 • Ervaring: Kniestep Nitro Glide - HalloVitaal

  , door Hallo Vitaal Ervaring: Kniestep Nitro Glide

  Lees meer 

© 2024 HalloVitaal, Alle rechten voorbehouden

  • iDEAL
  • Mastercard
  • Shop Pay
  • Visa

  Login

  Wachtwoord vergeten?

  Heb je nog geen account?
  Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.